De HDMI kabel is inmiddels bijna niet meer weg te denken in ons dagelijks leven en wordt vrijwel overal gebruikt. Filmpjes afspelen van je laptop op een groter scherm of beamer? Die video’s van je vakantie van vorig jaar op tv afspelen? Ff een HDMI kabel ertussen en gaan!

Maar wat is nu eigenlijk het verschil met al die andere aansluitingen? Wat maakt HDMI anders dan DVI, VGA en SCART? Waarom kies je juist voor deze kabel en niet voor een andere oplossing? Wat maakt de HDMI kabel zo populair?

Allereerst gaan we kijken naar wat een HDMI kabel nu precies doet. Daarna gaan we dieper in op de verschillen tussen verschillende typen kabels.

HDMI kabel

Wat is een HDMI kabel?

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. Het is een digitale aansluiting, die geschikt is voor het overdragen van video- en beeldmateriaal. De kabel wordt steeds vaker gebruikt en ook steeds verder door ontwikkeld. Omdat veel apparaten tegenwoordig digitaal zijn is deze kabel ook de perfecte manier om audio en beeld materiaal van het ene naar het andere apparaat te transporteren.

Wat is het verschil tussen HDMI en VGA?

Er zijn een aantal grote verschillen tussen HDMI en VGA. Allereerst is er natuurlijk het verschil in beeldkwaliteit. Doordat VGA analoog is, neemt de beeldkwaliteit bij overdracht door een VGA kabel af. Maar het grootste verschil is toch wel dat VGA geen audio ondersteunt. Dat is ook de reden dat je meestal een Jack kabel bij een HDMI naar VGA adapter krijgt. VGA ondersteunt simpelweg geen geluid. HDMI doet dit daarentegen gelukkig wel.

Wat is het verschil tussen HDMI en SCART?

Het grootste verschil tussen HDMI en SCART, is dat HDMI Digitaal is en SCART Analoog. Beeld en geluid komt tegenwoordig vrijwel altijd digitaal binnen. Hetgeen het op afgespeeld wordt is ook vrijwel altijd digitaal. Wat een SCART kabel doet is een digitaal signaal omzetten naar analoog, om het vervolgens weer digitaal te laten worden. Hierdoor heb je vrijwel altijd kwaliteitsverlies. Doordat de HDMI kabel van zichzelf al digitaal is, heb je dit probleem bij HDMI niet.

Wat is het verschil tussen HDMI en DVI?

DVI is eigenlijk de voorloper van HDMI. Er zijn verschillende types DVI. De DVI-D aansluiting is enkel en alleen geschikt voor het transporteren van digitaal signaal. DVI-I (ook vaak DVI-A genoemd) is geschikt voor de overdracht van zowel analoog als digitaal signaal. DVI vertegenwoordigt dus de overgang van analoog naar digitaal.

Erg veel mensen denken dat standaard DVI een slechtere beeldkwaliteit heeft dan standaard HDMI. Dit is echter niet het geval. De beeldkwaliteit van standaard DVI is namelijk vrijwel hetzelfde als die van zijn jongere variant. Het grote verschil zit hem echter wederom in audio. Standaard DVI ondersteunt namelijk geen audio over dezelfde aansluiting, waar HDMI dit wel doet.

De waardering van www.kabelsenzo.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 68 reviews.